Tree Menu

Van de voorzitter: Praag=great!

Op 4 augustus 2016 hebben wij geschiedenis geschreven: The College Barbers zijn voor het eerst sinds de oprichting in 1989 de grens gepasseerd. Bij grensovergang Elten. Viel rond onze oprichting de Berlijnse Muur, nu reden we ruim 26 jaar later door de voormalige DDR naar Tsjechië. Op weg naar The Prague Summer Choral Meeting.

Maar liefst 21 zangers stonden op de risers, waaronder ons erelid Hans Vissink en onze Zuid-Afrikaanse koorvriend Albert van Lier. Daarnaast was ook de aanhang met 26 personen rijkelijk vertegenwoordigd, waaronder naast onze partners ons erelid Ferd Kersten en een aantal vrienden van het koor: Jose en Jan Nab en Theo Libert. Last-but-not-least naast de ‘Babyboomers’ en de ‘generatie X’ de nieuwe aanwas van de generatie 'Alpha', ook wel de 'Google Kids'genoemd: Ceylan en Noor. Ook een jarige ging mee: Angelique van Pieter Riedstra. En Pieter de Vrijer was met zijn fiets vooruitgereisd terwijl zijn Liesbeth met de bus meereisde.

Het eerste optreden op vrijdag in de St. Nicolas kerk aan het Old Town Square (gebouwd 1732-1737) was werkelijk geweldig. Alles klopte: zang, samenzang, akoestiek, volle kerk, enthousiast publiek van alle leeftijden. Volgens een aantal het beste TCB-optreden ooit! Dat is een verdienste van de zangers en niet in de laatste plaats van Jurrien, die ons sprongen heeft laten maken in zang én show én afwisseling in het repertoire. En dat alles vakkundig aan elkaar gepraat door Theo Tomassen. Meer dan voldaan hebben we de dag afgesloten met een heerlijk lopend - en zingend - buffet op de boot op de Moldau. Inclusief een afterglow met het Schotse koor The Noteables Community Choir. Bij Old Lang Syne troffen we hen recht in het hart. Wát een dag ....

Het tweede optreden op zaterdag in de St. Salvator kerk (gebouwd 1611-1614) was kwalitatief goed, maar het publiek liet het jammer genoeg afweten. We kregen allemaal kippenvel bij de samenzang met alle deelnemende koren aan het einde van het festival. Voor onszelf is de dag nog meer dan goed gemaakt met een flashmob optreden (3 nummers) op de beroemde Karelsbrug. Het muzikale hoogepunt vond plaats tijdens het diner in een restaurant met Das Chor des Collegium Musicum uit Bonn, een koor van de Universiteit dat na ons 4-stemmig Irish Blessing datzelfde nummer 5-stemmig ten gehore bracht. Wat een afsluiting ....

Met alle voetjes weer op de Nederlandse bodem kan ik u melden dat het bestuur met trots is vervuld. We hebben een buitengewone indruk achtergelaten en een daadwerkelijke bijdrage geleverd aan het Prague Summer Choral Meeting én aan Praag. Het was buitengewoon leuk waarbij alles lekker informeel en eensgezind liep.

We waren één groep, inclusief Hennie Uijen de buschauffeur. Een prima buschauffeur én gids met kennis van zaken! Met in de bus de Rose van Jose, de snoepjes, koekjes en bonbonnetjes en de verzorging met koffie en thee. En de door Hendrik (heen) en Gerrit (weer) ingebrachte liedjes! Het hotel was ook nog eens comfortabel en we zijn daar goed verzorgd.

Barbershop is fun, in de praktijk gebracht in Praag! Onze MD, Jurrien Zaagman was zeer enthousiast en tevreden, en ik denk met recht. Hij heeft zondagavond nog het initiatief genomen om een database in de cloud aan te maken voor foto's en filmpjes. Zijn wachtwoord voor toegang tot die database zegt eigenlijk alles: 'Praag=great!'

We zijn buitengewoon dank verschuldigd aan Cor en John van het gelijknamige reisbureau CorenJohn. Natuurlijk waren er organisatorisch wat puntjes voor verbetering vatbaar, maar gelet op onze eerste buitenlandreis en het gebrek aan ervaring: chapeau heren!

 

 


last update: 26-08-2016